Νέα ιστοσελίδα Thermomix
Αρχική Σελίδα > Συνταγές

Κερασόπιτα


Υλικά

Ζύμη

  • 200 γρ. αλεύρι φαρίνα
  • 120 γρ. αλεύρι χωριάτικο
  • 20 γρ. ζάχαρη
  • 220 γρ. βούτυρο ανάλατο
  • ½ κουταλάκι αλάτι
  • 40 γρ. παγωμένο νερό

Γέμιση

  • 500 γρ. κεράσια (χωρίς κουκούτσι)
  • 80 γρ. ζάχαρη
  • 3 κουταλιές κονιάκ
  • 30 γρ. κορν φλάουερ
  • 10 γρ. βούτυρο ανάλατο, θερμοκρασία δωματίου
  • 1 αυγό (ασπράδι μόνο)
  • 1 κουταλάκι ζάχαρη για γαρνίρισμα


Εκτέλεση

Ζύμη 

  1. Βάλτε στον κάδο τη φαρίνα, το χωριάτικο, τη ζάχαρη, το βούτυρο, το αλάτι και αναμείξτε 10 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 5.
  2. Προσθέστε το νερό και ζυμώστε 1 λεπτό/ταχύτητα στάχυ.  Χωρίστε τη ζύμη στα 2, τυλίξτε με πλαστική μεμβράνη και βάλτε στο ψυγείο για 40 λεπτά.

Γέμιση

  1. Βάλτε στο πώμα του κάδου ένα βαθουλό σκεύος, ζυγίστε μέσα τα κεράσια, τη ζάχαρη, το κονιάκ, το κορν φλάουερ, το βούτυρο και ανακατέψτε με ένα κουτάλι να ενωθούν.
  2. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°, βουτυρώστε μια φόρμα τάρτας με αποσπώμενο πάτο, διαμέτρου 26 εκ. και αφήστε στην άκρη.
  3. Ανοίξτε τα 2 κομμάτια ζύμης σε φύλο στο μέγεθος της ταρτιέρας σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια με κορν φλάουερ αντί αλεύρι για να γίνει πιο τραγανή.  Απλώστε το ένα κομμάτι στον πάτο και τα τοιχώματα της ταρτιέρας, βάλτε τη γέμιση από πάνω και καλύψτε με το 2° κομμάτι ζύμης.  Αλείψτε με το ασπράδι και πασπαλίστε με το 1 κουταλάκι ζάχαρη.  Χαράξτε με ένα μαχαίρι για να εξατμίζονται τα υγρά και ψήστε για περίπου 40 λεπτά (180°).
  4. Αφήστε να κρυώσει για περίπου 15 λεπτά πριν την ξεφορμάρετε σε σχάρα να κρυώσει καλά.  Σερβίρεται ζεστή ή κρύα.

Συμβουλές
Συνοδεύεται με παγωτό ή κρέμ ανγκλέζ (σάλτσα βανίλιας) και διατηρείται στο ψυγείο.

Μερίδες:  12 κομμάτια

Χρήσιμα αντικείμενα:
-φόρμα για τάρτες με αποσπώμενο πάτο ή πυρέξ διαμέτρου 26 εκ.
Διασκευή στο Thermomix από τη σύμβουλο Πάφου, Άννα Παπαδοπούλου