Νέα ιστοσελίδα Thermomix
Αρχική Σελίδα > Συνταγές

Ιγκλού παγωτό καρπούζι

Υλικά: (βλ. συμβουλή 1)

Παγωτό από φυστίκια αιγίνης

  • 80 γρ. ξεφλουδισμένα φυστίκια αιγίνης
  • 300 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 400 γρ. ζαχαρούχο γάλα (1 κονσέρβα)
  • 1 κουταλάκι ροδόσταγμα
  • ½ μικρό αβοκάντο, σε μικρά κομμάτια (προαιρετικό) (βλ. συμβουλή 2)

Παγωτό βανίλιας

  • 60 γρ. ζάχαρη
  • 1 κουταλιά σπιτική ζάχαρη βανίλιας
  • 3 κρόκους
  • 300 γρ. κρέμα γάλακτος (ολόπαχη)
  • 150 γρ. ολόπαχο γάλα

Σορμπέ καρπούζι

  • 90 γρ. ζάχαρη
  • 1000 γρ. καρπούζι, σε κομμάτια, χωρίς κουκούτσι, κατεψυγμένο για τουλάχιστον 4 ώρες
  • 2-3 κουταλιές ούζο (ή βότκα, ή άσπρο κρασί)
  • 20-30 γρ. σοκολατένια τσιπς
  • ½ κουτί μπισκότα σαβουαγιάρ


Εκτέλεση
:

Παγωτό από φυστίκια αιγίνης

  1. Βάλτε στον κάδο τα φυστίκια αιγίνης και αλέστε πατώντας το κουμπί Turbo 3 φορές στιγμιαία.  Αδειάστε σε ένα μπολ και αφήστε στην άκρη.
  2. Βάλτε στον κάδο την κρέμα γάλακτος, τοποθετείστε το χτυπητήρι στη θέση του και χτυπήστε στην ταχύτητα 3,5 μέχρι να πήξει, παρακολουθώντας από το άνοιγμα της μεζούρας.
  3. Προσθέστε το ζαχαρούχο γάλα, το ροδόσταγμα, το  αβοκάντο και αναμείξτε 3 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 3.  Αν χρειάζεται, καθαρίστε τα τοιχώματα και επαναλάβετε.  Αφαιρέστε το χτυπητήρι, προσθέστε τα αλεσμένα φυστίκια αιγίνης και αναμείξτε 3-5 δευτερόλεπτα/αντίστροφη κίνηση/ταχύτητα 3.  Αδειάστε σε παγοθήκες σιλικόνης και βάλτε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 8-10 ώρες.

Παγωτό βανίλιας

  1. Βάλτε στον κάδο τη ζάχαρη, τη ζάχαρη βανίλιας, τους κρόκους και αναμείξτε 50 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 3, μέχρι το μείγμα να γίνει κρεμώδες και να ξανθίνει.
  2. Προσθέστε την κρέμα, το γάλα και θερμάνετε 9 λεπτά/90°/ταχύτητα 4.  Αδειάστε σε παγοθήκες σιλικόνης και βάλτε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 8-10 ώρες.

Σορμπέ καρπούζι

  1. Βάλτε στον κάδο 45 γρ. ζάχαρη και αλέστε 10 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 9
  2. Προσθέστε 500 γρ. καρπούζι (βλ. συμβουλή 3), 1 κουταλιά ούζο και αναμείξτε 30 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 1-10, αρχίζοντας σταδιακά από την ταχύτητα 1 και βοηθώντας με τη σπάτουλα.  Ελέγξτε και προσθέστε χρόνο ανάλογα.
  3. Τοποθετείστε το χτυπητήρι στη θέση του, προσθέστε 10-15 γρ. σοκολατένια τσιπς και αναμείξτε 20 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 3.5.  Αδειάστε σε ένα μεταλλικό δοχείο και βάλτε στην κατάψυξη.
  4. Βάλτε τα υπόλοιπα 45 γρ. ζάχαρη στον κάδο και αλέστε 10 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 9
  5. Προσθέστε τα υπόλοιπα 500 γρ. καρπούζι, την υπόλοιπη 1 κουταλιά ούζο και αναμείξτε 30 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 1-10, βοηθώντας με τη σπάτουλα.  Ελέγξτε και προσθέστε χρόνο ανάλογα.
  6. Τοποθετείστε το χτυπητήρι στη θέση του, προσθέστε τα υπόλοιπα 10-15 γρ. σοκολατένια τσιπς και αναμείξτε 20 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 3.5.  Αδειάστε στο δοχείο με το σορμπέ καρπούζι και βάλτε πίσω στην κατάψυξη.

Συναρμολόγηση

  1. Καλύψτε ένα μεταλλικό δοχείο ή πυρέξ σχήματος μισής μπάλας και χωρητικότητας 2-3 λίτρων με πλαστική μεμβράνη που να εξέχει περίπου 8-10 εκ. και αφήστε στην άκρη.
  2. Βάλτε στον κάδο τα παγάκια-παγωτό από φυστίκια αιγίνης,  αφήστε 3-4 λεπτά να ξεπαγώσουν ελαφρά και χτυπήστε 10 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 1-9, αρχίζοντας σταδιακά από την ταχύτητα 1 και βοηθώντας με τη σπάτουλα.  Καθαρίστε τα τοιχώματα με τη σπάτουλα και επαναλάβετε όσες φορές χρειάζεται για να έχετε ένα λείο μείγμα. 
  3. Τοποθετείστε το χτυπητήρι στη θέση του και χτυπήστε 20 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 3.5 να αφρατέψει.  Αδειάστε στο δοχείο με την πλαστική μεμβράνη και απλώστε στον πάτο και τα τοιχώματα με το πίσω μέρος ενός κουταλιού.  Βάλτε στην κατάψυξη μέχρι να ετοιμάσετε το παγωτό βανίλιας.
  4. Βάλτε στον κάδο τα παγάκια-παγωτό βανίλιας, αφήστε 2-3 λεπτά να ξεπαγώσουν ελαφρά και χτυπήστε 10 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 1-6, αρχίζοντας σταδιακά από την ταχύτητα 1 και βοηθώντας με τη σπάτουλα.  Καθαρίστε τα τοιχώματα με τη σπάτουλα και επαναλάβετε όσες φορές χρειάζεται για να έχετε ένα λείο μείγμα. 
  5. Τοποθετείστε το χτυπητήρι στη θέση του και χτυπήστε 20 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 3.5 να αφρατέψει. Βγάλτε το δοχείο με το παγωτό από φυστίκια αιγίνης από την κατάψυξη και απλώστε ξανά το παγωτό με το πίσω μέρος ενός κουταλιού.  Αδειάστε μέσα το παγωτό βανίλιας και απλώστε με τον ίδιο τρόπο ώστε τώρα έχετε 2 στρώματα παγωτού.  Βάλτε στην κατάψυξη για λίγη ώρα, απλώστε ξανά με το πίσω μέρος του κουταλιού και προσθέστε μέσα το σορμπέ καρπούζι.  Πιέστε να γεμίσει καλά.  Καλύψτε όλο το μείγμα με μπισκότα σαβουαγιάρ πιέζοντας τα λίγο μέσα στο μείγμα, καλύψτε με την πλαστική μεμβράνη και βάλτε στην κατάψυξη μέχρι να σερβίρετε.
  6. Όταν είστε έτοιμοι να σερβίρετε, ανοίξτε την πλαστική μεμβράνη από τον πάτο και αναποδοχυρίστε στην πιατέλα σερβιρίσματος.  Αφαιρέστε το δοχείο και την πλαστική μεμβράνη και σερβίρετε.

 

Συμβουλές

  1. Καταψύξτε το καρπούζι για το σορμπέ 3 μέρες πριν σερβίρετε.  Τη δεύτερη μέρα φτιάξτε τα παγωτά και το σορμπέ.  Συναρμολογήστε το ιγκλού την τρίτη μέρα ώστε να είναι καλά παγωμένο τη μέρα που θα σερβίρετε.
  2. Χρησιμοποιήστε το μέρος που είναι κοντά στη φλούδα και έχει πιο πλούσιο πράσινο χρώμα.
  3. Αν το καρπούζι ήταν στην κατάψυξη περισσότερο από 4 ώρες, αφήστε λίγα λεπτά να ξεπαγώσει ελαφρά πριν φτιάξετε το σορμπέ. 

Μερίδες:  12 κομμάτια 

 

Διασκευή στο Thermomix από συνταγή  στην ιστοσελίδα της MarthaStewart, http://www.marthastewart.com/337020/watermelon-bombe