Εκτέλεση
Σιρόπι
- Βάζετε όλα τα υλικά για το σιρόπι στον κάδο και ρυθμίζετε 12 λεπτά, 100ο , ταχύτητα 1. Αδειάζετε σε πυρίμαχο μπολ και αφήνετε στην άκρη.
Ζύμη
- Πλένετε και στεγνώνετε τον κάδο. Βάζετε μέσα το βούτυρο και το γάλα και αναμιγνύετε 30 δευτερόλεπτα, ταχύτητα 5.
- Προσθέτετε το αλεύρι και το μπέϊκινγκ πάουντερ και ρυθμίζετε 15 δευτερόλεπτα, ταχύτητα 5. Ζυμώνετε 1 λεπτό, ταχύτητα στάχυ. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και να μην κολλά στα χέρια. Βάζετε τη ζύμη σε μια πλαστική σακκούλα και την αφήνετε να ξεκουραστεί για τουλάχιστον ½ ώρα.
Γέμιση
- Πλένετε και στεγνώνετε τον κάδο και ρίχνετε μέσα τα αμύγδαλα. Χοντροκόβετε 2-3 δευτερόλεπτα, ταχύτητα 5. Αδειάζετε σε μπολ και αφήνετε στην άκρη.
- Βάζετε τα καρύδια στον κάδο και χοντροκόβετε 1 δευτερόλεπτο, ταχύτητα 5.
- Προσθέτετε τα αμύγδαλα, τη ζάχαρη και το κανελλογαρύφαλλο. Αναμιγνύετε 3-4 δευτερόλεπτα, αντίστορφη μέτρηση, ταχύτητα 3.
Ισλί
- Μοιράζετε τη ζύμη σε μπαλίτσες βάρους 40 γρ η κάθε μια.
- Ανοίγετε κάθε μπαλίτσα σε πιττούλα στην παλάμη σας και τη γεμίζετε με 1 κουταλάκι γέμιση. Κλείνετε την πιττούλα προσεκτικά και δίνετε σχήμα ωοειδές ή τριγωνικό.
- Αν θέλετε να είστε πιο κοντά στην αυθεντική Μικρασιατική εκδοχή, με τσιμπίδα οδοντωτή ή με τσιμπιδάκι φρυδιών κεντάτε την επιφάνεια του γλυκού από την αντίθετη πλευρά του κλεισίματος, αφού τη βυθίσετε σε λίγο αλεύρι για να μην κολλά. Θα έχετε περίπου 30 κομμάτια.
- Ψήνετε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
- Μόλις βγούν από το φούρνο και ενώ είναι ακόμα ζεστά, τα βυθίζετε στο κρύο σιρόπι, τα στραγγίζετε και τα τοποθετείτε σε πιατέλα.
Συμβουλή σεφ
Παραδοσιακό, Μικρασιατικό, ημι-σιροπιαστό γλυκό που θέλει ιδιαίτερη φροντίδα και μεράκι, τόσο στην παρασκευή του όσο και στη διακόσμησή του.
Προέρχεται από την Καππαδοκία και το μοίραζαν τα Χριστούγεννα και το Πάσχα. Η ονομασία του, "ισλί", είναι τούρκικη και σημαίνει "δουλεμένο". Είναι νηστίσιμο και Διατηρείται εκτός ψυγείου για 3 βδομάδες. |