Νέα ιστοσελίδα Thermomix
Αρχική Σελίδα > Συνταγές

Σαλάτα με ψητή κολοκύθα, ρόδι, ρεβίθια & σάλτσα ταχίνη με γιαούρτι


Υλικά

  • 1 κιλό κολοκύθα κομμένη σε μακρόστενα κομμάτια
  • 80 γρ ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι Ras-el-hanout (βλέπε συνταγή)
  • 2 κουταλιές σιρόπι ρόδι (βλέπε συνταγή)
  • 1 φινόκιο
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 20 γρ φρέσκο κόλιανδρο
  • 1 ρόδι
  • διάφορα είδη μαρούλι
  • 330 γρ ψημένα ρεβίθια
  • 1 πρέζα αλάτι & 1 πιπέρι

Σάλτσα ταχίνη & γιαούρτι

  • 100 γρ γιαούρτι
  • 1 κουταλιά ταχίνη
  • 1 λεμόνι (χυμό και φλούδα)
  • αλάτι/πιπέρι
  • ½ μεζούρα κρύο νερό

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°


Εκτέλεση

  • Ετοιμάζετε πρώτα το μείγμα μπαχαρικών Ras-el-hanout και το σιρόπι ρόδι.
  • Βάζετε τα κομμάτια κολοκύθας σε ταψί, ραντίζετε με το ελαιόλαδο και το ras-el-hanout.  Ψήνετε στο φούρνο για 20-25 λεπτά.  Μόλις βγούν από το φούρνο και ενώ είναι ακόμα στο ταψί, ραντίζετε με το σιρόπι ρόδι και αφήνετε να κρυώσουν.
  • Κόβετε το φινόκιο στα 4 και το βάζετε στον κάδο του Thermomix μαζί με τα κρεμμυδάκια και το φρέσκο κόλιανδρο.  Χοντροκόβετε 2-3 δευτερόλεπτα, ταχύτητα 5.  Αδειάζετε σε μπολ.
  • Κόβετε το ρόδι στα τέσσερα με τη φλούδα και το βάζετε στον κάδο.  Ρυθμίζετε 2 δευτερόλεπτα, αντίστροφη κίνηση, ταχύτητητα 4.  Αφαιρείτε τα μεγάλα κομμάτια φλούδας και προσθέτετε νερό μέχρι το 1 λίτρο.  Οι ρόγες του ροδιού θα μείνουν στον πάτο και τα υπόλοιπα θα επιπλεύσουν για να τα καθαρίσετε εύκολα.  Σουρώνετε το νερό με το καλαθάκι του Thermomix και αφήνετε το ρόδι να στραγγίσει.
  • Χοντροκόβετε τα διάφορα είδη μαρουλιού και τα βάζετε σε ξέβαθη πιατέλλα ή τα μοιράζετε σε ατομικά πιάτα.  Αραδιάζετε από πάνω την κολοκύθα, το μείγμα με το φινόκιο, τα ρεβίθια και το ρόδι. 
  • Κλείνετε τον κάδο και ρυθμίζετε στην ταχύτητητα 9.  Ενώ τα μαχαίρια γυρίζουν ρίχνετε τη φλούδα του λεμονιού στον κάδο από το άνοιγμα της μεζούρας.  Προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά για τη σάλτσα και αναμιγνύετε 5-8 δευτερόλεπτα, ταχύτητα 5.
  • Ραντίζετε τη σάλτσα πάνω από τη σαλάτα έντεχνα σαν πινελιές και μετά γαρνίρετε με λίγο ακόμα σιρόπι από ρόδι.
  • Σερβίρει 4-6 άτομα.

Συμβουλή Σεφ

Είναι καλύτερα να φτιάξετε το σιρόπι από ρόδι και το ras-el-hanout πριν να τα χρειαστείτε.  Διατηρούνται για αρκετό καιρό και μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν και για διάφορες άλλες συνταγές.