Νέα ιστοσελίδα Thermomix
Αρχική Σελίδα > Οι συνταγές του μήνα

Χριστουγεννιάτικη Πουτίγκα Με Τριών Ειδών Σοκολάτα

Αυτή είναι μια γευσάτη εναλλακτική Χριστουγεννιάτικη Πουτίγκα – παρόλο που μπορείτε να τη φτιάξετε οποτεδήποτε χωρίς τα κιτροειδή. Ευχαριστούμε την Suzanne Crafer στην Αγγλία που εισηγήθηκε το ψήσιμο στον ατμό – αυτό γίνεται τέλεια στο Varoma. Η Janie Turner έκανε τη διασκευή στο Thermomix. Σερβίρετε ζεστή με χτυπημένη φρέσκα κρέμα ή Κρέμα Μπράντυ. Για 12 άτομα.

Υλικά

  • 110 γρ άσπρη σοκολάτα σε μικρά κομματάκια
  • 70 γρ σοκολάτα γάλακτος σε μικρά κομματάκια
  • 70 γρ άσπρο ψωμί κομμένο σε κομμάτια 4 εκατοστών
  • 110 γρ σοκολάτα κουβερτούρα κομμένη για άλεσμα
  • 100 γρ φρέσκα ολόπαχη κρέμα (ή 50 γρ ανάλατο βούτυρο και 50 γρ ολόπαχο γάλα)
  • 70 γρ ελαφριά ξανθή ζάχαρη
  • 60 γρ βούτυρο
  • 2 αυγά
  • 20 γρ κακάο
  • 110 γρ αλεύρι
  • 70 γρ κιτροειδή (mixed peel) – προαιρετικά αν δεν είναι Χριστούγεννα
  • Χτυπημένη Φρέσκα Κρέμα ή Κρέμα Μπράντυ για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

    1. Κόβετε την άσπρη σοκολάτα και τη σοκολάτα γάλακτος σε μικρά κομματάκια που δεν θα αλεστούν. Τα αφήνετε στην άκρη.
    2. Κόβετε ένα κομμάτι λαδόχαρτο να καλύψει τη βάση μιας στρογγυλής τενεκεδένιας φόρμας γλυκίσματος των 20 με 22 εκατοστών (2.5 εκατοστά ύψος). Λαδώνετε το χαρτί και τις άκριες της φόρμας.
    3. Βάζετε το ψωμί στον κάδο και πιέζετε το κουμπί Turbo μια-δύο φορές για να γίνει ψίχουλα. Αδειάζετε σε ένα μπολ και αφήνετε κατά μέρος.
    4. Λειώνετε τη σοκολάτα κουβερτούρα, την κρέμα και τη ζάχαρη για 5 λεπτά, στους 50°, ταχύτητα 2.
    5. Προσθέτετε τα ψίχουλα, το βούτυρο, τα αυγά, το κακάο και το αλεύρι.  Αναμιγνύετε 20 δευτερόλεπτα στην ταχύτητα 5 μέχρι το περιεχόμενο να γίνει λείο.
    6. Προσθέτετε την άσπρη σοκολάτα και τη σοκολάτα γάλακτος και τα κιτροειδή.  Ανακατεύετε με τη σπάτουλα στο χέρι.  Αδειάζετε το μείγμα στην φόρμα.  Αν έχει μείνει αρκετό μείγμα στα μαχαίρια του κάδου, ξαναχτυπάτε 3 δευτερόλεπτα στην ταχύτητα 10 και το μαζεύετε από τα τοιχώματα με τη σπάτουλα.
    7. Καλύπτετε το μείγμα με βουτυρωμένο λαδόχαρτο και από πάνω τοποθετείτε χαλαρά ασημόχαρτο που το πιέζετε σφιχτά μόνο στις άκριες.  Αυτό γίνεται για να μην δημιουργείται υγρασία από τον ατμό πάνω στο μείγμα.
    8. Ξεπλένετε τον κάδο, προσθέτετε 1.5 λίτρα νερό, τοποθετείτε τη φόρμα με το μείγμα στον κάτω δίσκο του Varoma και τοποθετείτε το Varoma πάνω στον κάδο.  Αν η φόρμα σας ταιριάζει απόλυτα με τη βάση του Varoma που σημαίνει ότι ο ατμός δεν θα περνά ελεύθερα, βάλτε λίγες οδοντογλυφίδες ή μερικές σμίλες από κάτω για να την ψηλώσουν ελαφρά.
    9. Σκεπάζετε το Varoma και ψήνετε στον ατμό για 50 λεπτά, θερμοκρασία Varoma, ταχύτητα 1.