|
Μπασκιές (Εμπασκιές)
(Φτιάχνονται το Πάσχα στην Πάφο) |
Ζύμη
- 3 μεζούρες νερό
- 1 φακελάκι μαγιά αυτόματη
- 2 κουταλιές ελαιόλαδο
- 1 κουταλάκι αλάτι
- 1 κουταλάκι ζάχαρη
- 1/3 κουταλάκι μαστίχα αλεσμένη
- 1/3 μέχλεπι αλεσμένο
- 300γρ. αλεύρι χωριάτικο
- 200γρ. αλεύρι φαρίνα
- 1 αυγό
- λίγο ασπρισμένο σουσάμι
Γέμιση (κρέας)
- 1 κρεμμύδι
- 70γρ. ελαιόλαδο
- 800γρ. αρνίσιο ψαχνό κρέας κομμένο σε κύβους
- ½ κουταλάκι αλάτι
- 1/3 κουταλάκι πιπέρι
- 1/3 κουταλάκι κανέλα αλεσμένη
Γέμιση (τυρί)
- 130γρ. τυρί φλαούνας
- 1 αυγό
- 1 κρόκο
- λίγα φύλλα δυόσμο
- 1/3 κουταλάκι μαστίχα αλεσμένη
- 1/3 κουταλάκι μέχλεπι αλεσμένο
- 1 κουταλάκι baking powder
- ½ μεζούρα σταφιδάκια
|
Εκτέλεση - Ζύμη
- Βάζετε στον κάδο το νερό, τη μαγιά, το ελαιόλαδο, το αλάτι και τη ζάχαρη και ρυθμίζετε 1 λεπτό 50° ταχύτητα 3.
- Προσθέτετε τη μαστίχα, το μέχλεπι και το αλεύρι και γυρίζετε 10 δευτερόλεπτα στη ταχύτητα 4 να αναμειχθούν.
- Αφαιρείτε τη μεζούρα από το κάλυμμα και ρυθμίζετε 1 λεπτό ταχύτητα στάχυ. Χωρίζετε τη ζύμη σε 6 κομμάτια και την αφήνετε να φουσκώσει για μισή ώρα περίπου.
Εκτέλεση - Γέμιση κρέας
- Ρίχνετε 1 κρεμμύδι στον κάδο και ανοίγετε στη ταχύτητα 5 για 5 δευτερόλεπτα να κοπεί.
- Προσθέτετε τα 70 γρ ελαιόλαδο και ρυθμίζετε 4 λεπτά 100° ταχύτητα. 1.
- Ρυθμίζετε 15 λεπτά 100? ταχύτητα 1 και ρίχνετε από το άνοιγμα της μεζούρας το κρέας. Προσθέτετε το αλάτι, το πιπέρι και τη κανέλα.
- Αφού ψηθεί το αδειάζετε σε ένα δοχείο και το αφήνετε να μισοκρυώσει.
Εκτέλεση - Γέμιση τυριού
- Κόβετε τα κομμάτια του τυριού σε μικρά κομμάτια, τα τοποθετείτε πάνω στο πώμα γύρω από τη μεζούρα, ανοίγετε στην ταχύτητα 5 και τα ρίχνετε από το άνοιγμα πάνω στα μαχαίρια αυξάνοντας σταδιακά τη ταχύτητα. Αφού αλεστεί το ρίχνετε σε ένα δοχείο.
- Ρίχνετε τα αυγά στον κάδο και τον δυόσμο και ανοίγετε για 7 δευτερόλεπτα στην ταχύτητα 5 και τα ρίχνετε στο δοχείο με το τυρί.
- Προσθέτετε το μέχλεπι, τη μαστίχα, το baking powder και τα σταφιδάκια.
- Ανακατεύετε καλά το μείγμα και το ενώνετε με τη γέμιση κρέατος.
Τελική εκτέλεση
- Χωρίζετε τη γέμιση σε 6 ίσα μέρη.
- Ανοίγετε φύλλο (όχι πολύ λεπτό) και γεμίζετε με τη γέμιση και κλείνετε φτιάχνοντας σχήμα όπως τις κολοκοτές.
- Χτυπάτε ένα αυγό και αλείφετε τις μπασκιές και πασπαλίζετε με ασπρισμένο σουσάμι.
- Ψήνετε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο περίπου 180° για 30-35 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
|
|
|
|