|
Νόστιμα θρεπτικά ψωμάκια |
Με δημητριακά και κρεμμύδι
Σερβίρονται σαν σνακ ή με σούπα
Υλικά:
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 50 γρ βούτυρο
- 200 γρ σιτάρι
- 400 γρ χωριάτικο αλεύρι
- 20 γρ δημητριακά all bran
- 2 κουταλάκια αλάτι
- 2 κουταλάκια μέλι
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 3 μεζούρες χλιαρό νερό
- 3 κουταλιές νιφάδες βρώμης
- 1 κουταλιά ηλιόσπορους
- καλαμποκάλευρο για γαρνίρισμα
|
Εκτέλεση:
- Βάζετε το κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα στον κάδο με 25 γρ βούτυρο και σοτάρετε 4 λεπτά, θερμοκρασία Varoma, ταχύτητα 4. Αδειάζετε σε μπολ και αφήνετε να κρυώσουν.
- Πλένετε και στεγνώνετε καλά τον κάδο. Προσθέτετε το σιτάρι και αλέθετε 1 ½ λεπτό, ταχύτητα 10.
- Προσθέτετε το χωριάτικο αλεύρι, τα δημητριακά, το αλάτι, το μέλι, τον υπόλοιπο βούτυρο, τη μαγιά και το νερό. Αναμιγνύετε 5 δευτερόλεπτα, ταχύτητα 6.
- Ζυμώνετε 3 λεπτά στην ταχύτητα στάχυ. Ενώ δουλεύουν τα μαχαίρια προσθέτετε τις νιφάδες βρώμης, τους ηλιόσπορους και το κρεμμύδι από το άνοιγμα της μεζούρας.
- Αφαιρείτε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια. Πλάθετε ένα μακρόστενο σωλήνα και μοιράζετε σε 12 ίσα κομμάτια.
- Πλάθετε κάθε κομμάτι σε σχήμα μισής μπάλας. Χρησιμοποιείστε ένα μη αιχμηρό μαχαίρι για κόψετε ίσιες γραμμές δύο εκατοστά από το κέντρο προς την άκρη (3 – 5).
- Τοποθετείτε τα ψωμάκια σε ταψί που έχετε καλύψει με λαδόχαρτο και ραντίζετε με το καλαμποκάλευρο.
- Καλύπτετε τα ψωμάκια με μία υγρή πετσέτα και τα αφήνετε να μπουν.
- Εν τω μεταξύ προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C.
- Ψήνετε τα ψωμάκια 18-20 λεπτά, στους 180°C, ή μέχρι να ροδίσουν.
|
|
|
|