Queen Elisabeth cake |
|
Συνταγή της Ρένας Χρυσάνθου από την Πάφο
1ο Βραβείο στα Γλυκά
Διαγωνισμός μαγειρικής Thermomix 2011/2012
Υλικά
Κέϊκ
100 γρ ζάχαρη
1 μεζούρα (50 γρ) καρύδια
250 γρ φοινίκια (χωρίς κουκούτσι)
1 κουταλάκι σόδα μαγειρικής
2 μεζούρες ζεστό νερό
60 γρ βούτυρο ή μαργαρίνη
1 αυγό
½ κουταλάκι αλάτι
½ κουταλάκι βανίλια (εσσάνς)
170 γρ αλεύρι ζαχαροπλαστικής
1 κουταλάκι μπέϊκινγκ πάουντερ
Γλάσο
100 γρ μαύρη ζάχαρη
60 γρ βούτυρο
150 γρ φρέσκα κρέμα
20 γρ ινδοκάρυδο |
Εκτέλεση:
- Βάζετε τη ζάχαρη στον κάδο και ανοίγετε στην ταχύτητα 9 να γίνει άχνη. Αδειάζετε σ’ένα δοχείο.
- Βάζετε τα καρύδια στον κάδο και πιέζετε 1 φορά το κουμπί Turbo να χοντροαλεστούν. Τα αδειάζετε σ’ένα δοχείο.
- Βάζετε τα φοινίκια στον κάδο και γυρίζετε στην ταχύτητα 6 για 5 δευτερόλεπτα. Τα αδειάζετε στο δοχείο με τα καρύδια.
- Προσθέτετε τη σόδα και το ζεστό νερό στο δοχείο με τα καρύδια και τα φοινίκια. Ανακατεύετε με ένα κουτάλι και τα αφήνετε στην άκρη.
- Βάζετε στον κάδο τη ζάχαρη άχνη και το βούτυρο και ρυθμίζετε 1 λεπτό, θερμοκρασία 90°C, ταχύτητα 3.
- Προσθέτετε το αυγό, αλάτι, τη βανίλια, το αλεύρι και το μπέϊκινγκ πάουντερ. Πιέζετε το κουμπί Turbo 2 φορές στιγμιαία για ν’αναμιχθεί το αλεύρι.
- Προσθέτετε στον κάδο το μείγμα με τα καρύδια, φοινίκια και νερό και αναμιγνύετε ελαφρά με τη σπάτουλα.
- Βάζετε σε ταψί ψωμιού (μακρόστενο) και ψήνετε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο, 180ο C, για περίπου 30 – 40 λεπτά.
- Στα τελευταία 5 λεπτά του ψησίματος, ετοιμάζετε το γλάσο βάζοντας όλα τα υλικά στον κάδο. Ρυθμίζετε 3 λεπτά, 37°C, ταχύτητα 3.
- Περιχύνετε το γλάσο στο ζεστό γλύκισμα ενώ είναι ακόμα στο ταψί και το βάζετε στο GRILL για 2-3 λεπτά να ροδίσει.
|
|