|
Ρυζόγαλο με κονφί ελιάς
Συνταγή για το Thermomix απο τον έλληνα σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη
|
|
Υλικά
- 1λίτρο γάλα πρόβειο
- 80 γρ ρύζι
- 100 γρ ζάχαρη
- 40 γρ κονφί πορτοκαλιού, ψιλοκομμένο
- κανέλα-γαρίφαλο (σκόνη)
- 40 γρ καρύδια, ψιλοκομμένα
- 40 γρ σταφίδες
- λίγο κονιάκ
Κονφί
- 500 γρ φρέσκιες ελιές
- χυμό 1 λεμονιού
- 150 γρ ζάχαρη
- 1 λίτρο νερό
Σάλτσα βερίκοκο
- 50 γρ βερίκοκα
- 200 γρ χυμό πορτοκάλι
- 2 κουταλιές σούπας μπαχάρι
|
Εκτέλεση
- Βάζετε τις ελιές σε ένα μπολ με αρκετό νερό για να ξεπικρίσουν, φροντίζοντας να το αλλάζετε πολύ συχνά επί 5 μέρες.
- Βγάζετε τα κουκούτσια απο τις ελιές και τις κόβετε στα τέσσερα.
- Βάζετε στον κάδο το νερό, 100 γρ ζάχαρη, τις ελιές και ρυθμίζετε 20 λεπτά, 100° C, ταχύτητα κουτάλι. Κρατάτε στην άκρη για να το χρησιμοποιήσετε την επόμενη μέρα.
- Βράζετε το μπαχάρι με λίγο νερό και κρατάτε το ζουμί στην άκρη.
- Βάζετε σε ένα μπολ τις σταφίδες, το κονιάκ και τα αφήνετε λίγο για να μουλιάσουν, τις σουρώνετε και τις κρατάτε στην άκρη.
- Ετοιμάζετε το ρυζόγαλο... τοποθετείτε την πεταλούδα στη θέση της, προσθέτετε το ρύζι, το γάλα και τη ζάχαρη και ρυθμίζετε 15 λεπτά, 100° C, ταχύτητα 2.
- Χωρίζετε το ρυζόγαλο σε δύο μπολ, κρατάτε το ένα μπολ στην άκρη και στο άλλο προσθέτετε κανέλα, γαρίφαλο, ψιλοκομμένο πορτοκάλι, καρύδια και τις σταφίδες. Αναμιγνύετε καλά και κρατάτε στην άκρη.
- Ετοιμάζετε το κονφί ελιάς... προσθέτετε την υπόλοιπη ζάχαρη στο μίγμα που έχετε κρατήσει απο την προηγούμενη μέρα και ρυθμίζετε 10 λεπτά, 100° C, ταχύτητα κουτάλι ώσπου να δέσει το σιρόπι (αν χρειαστεί μπορεί να προσθέσουμε παραπάνω χρόνο).
- Αδειάζετε το μισό κονφί ελιάς σε ένα μπολ και το κρατάτε στην άκρη.
- Προσθέτετε το μισό ζουμί απο το μπαχάρι, το χυμό λεμονιού και ρυθμίζετε 1 λεπτό, ταχύτητα 5 για να κάνετε σάλτσα ελιάς (αν χρειάζεται να αραιώσετε προσθέτετε κι άλλο ζουμί απο το μπαχάρι), αδειάζετε και κρατάτε στην άκρη.
- Ετοιμάζετε τη σάλτσα βερίκοκο. Βάζετε στον κάδο το χυμό πορτοκαλιού και τα βερίκοκα και ρυθμίζετε 20 λεπτά, 100° C, ταχύτητα κουτάλι.
- Προσθέτετε το υπόλοιπο ζουμί απο το μπαχάρι και ρυθμίζετε 1 λεπτό, ταχύτητα 5.
- Τοποθετείτε σε ένα πιάτο το απλό ρυζόγαλο και απο πάνω το ρυζόγαλο με τα αρωματικά.
- Γαρνίρετε με τις ελιές κονφί και τις 2 σάλτσες.
|
|
|
|