Νέα ιστοσελίδα Thermomix
Αρχική Σελίδα > Οι συνταγές του μήνα

Ρυζόγαλο με κονφί ελιάς

Συνταγή για το Thermomix απο τον έλληνα σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη


Υλικά

  • 1λίτρο γάλα πρόβειο
  • 80 γρ ρύζι
  • 100 γρ ζάχαρη
  • 40 γρ κονφί πορτοκαλιού, ψιλοκομμένο
  • κανέλα-γαρίφαλο (σκόνη)
  • 40 γρ καρύδια, ψιλοκομμένα
  • 40 γρ σταφίδες
  • λίγο κονιάκ

Κονφί

  • 500 γρ φρέσκιες ελιές
  • χυμό 1 λεμονιού
  • 150 γρ ζάχαρη
  • 1 λίτρο νερό

Σάλτσα βερίκοκο

  • 50 γρ βερίκοκα
  • 200 γρ χυμό πορτοκάλι
  • 2 κουταλιές σούπας μπαχάρι


Εκτέλεση

  • Βάζετε τις ελιές σε ένα μπολ με αρκετό νερό για να ξεπικρίσουν, φροντίζοντας να το αλλάζετε πολύ συχνά επί 5 μέρες.
  • Βγάζετε τα κουκούτσια απο τις ελιές και τις κόβετε στα τέσσερα.
  • Βάζετε στον κάδο το νερό, 100 γρ ζάχαρη, τις ελιές και ρυθμίζετε 20 λεπτά, 100° C, ταχύτητα κουτάλι. Κρατάτε στην άκρη για να το χρησιμοποιήσετε την επόμενη μέρα.
  • Βράζετε το μπαχάρι με λίγο νερό και κρατάτε το ζουμί στην άκρη.
  • Βάζετε σε ένα μπολ τις σταφίδες, το κονιάκ και τα αφήνετε λίγο για να μουλιάσουν, τις σουρώνετε και τις κρατάτε στην άκρη.
  • Ετοιμάζετε το ρυζόγαλο... τοποθετείτε την πεταλούδα στη θέση της, προσθέτετε το ρύζι, το γάλα και τη ζάχαρη και ρυθμίζετε 15 λεπτά, 100° C, ταχύτητα 2.
  • Χωρίζετε το ρυζόγαλο σε δύο μπολ, κρατάτε το ένα μπολ στην άκρη και στο άλλο προσθέτετε κανέλα, γαρίφαλο, ψιλοκομμένο πορτοκάλι, καρύδια και τις σταφίδες. Αναμιγνύετε καλά και κρατάτε στην άκρη.
  • Ετοιμάζετε το κονφί ελιάς... προσθέτετε την υπόλοιπη ζάχαρη στο μίγμα που έχετε κρατήσει απο την προηγούμενη μέρα και ρυθμίζετε 10 λεπτά, 100° C, ταχύτητα κουτάλι ώσπου να δέσει το σιρόπι (αν χρειαστεί μπορεί να προσθέσουμε παραπάνω χρόνο).
  • Αδειάζετε το μισό κονφί ελιάς σε ένα μπολ και το κρατάτε στην άκρη.
  • Προσθέτετε το μισό ζουμί απο το μπαχάρι, το χυμό λεμονιού και ρυθμίζετε 1 λεπτό, ταχύτητα 5 για να κάνετε σάλτσα ελιάς (αν χρειάζεται να αραιώσετε προσθέτετε κι άλλο ζουμί απο το μπαχάρι), αδειάζετε και κρατάτε στην άκρη.
  • Ετοιμάζετε τη σάλτσα βερίκοκο. Βάζετε στον κάδο το χυμό πορτοκαλιού και τα βερίκοκα και ρυθμίζετε 20 λεπτά, 100° C, ταχύτητα κουτάλι.
  • Προσθέτετε το υπόλοιπο ζουμί απο το μπαχάρι και ρυθμίζετε 1 λεπτό, ταχύτητα 5.
  • Τοποθετείτε σε ένα πιάτο το απλό ρυζόγαλο και απο πάνω το ρυζόγαλο με τα αρωματικά.
  • Γαρνίρετε με τις ελιές κονφί και τις 2 σάλτσες.