Νέα ιστοσελίδα Thermomix
Αρχική Σελίδα > Οι συνταγές του μήνα
Ρολά γαλοπούλας με παραδοσιακή γέμιση

Αυτή η συνταγή μπορεί να χρησιμποποιειθεί αντί για την παραδοσιακή γαλοπούλα και συνοδεύεται καλύτερα με πατάτες και παστινάκι (parsnip) στο φούρνο.

Υλικά:
Στήθος γαλοπούλας, γύρω στα 900 γρ – 1 κιλό (τα ανοίγει ο κρεοπώλης και τα χτυπα με τη σπάτουλα/μαχαίρι)
16 λωρίδες μπέϊκον
500-700 γρ πατάτες
λαχανάκια Βρυξελλών

Γέμιση
350 γρ χοιρινό κιμά απο μπέϊκον
1 μικρό άσπρο κρεμμύδι
20 γρ φρέσκο φασκόμηλο
μερικούς κόκκους μαύρο πιπέρι
25 γρ άσπρο ψωμί

Σάλτσα
1 μικρό άσπρο κρεμμύδι
2 πράσινα μήλα σε κομμάτια
20 γρ βούτυρο
300 γρ νερό
300 γρ άσπρο ξηρό κρασί
1 πρέζα κανέλλα αλεσμένη
40 γρ ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
40 γρ αλεύρι
1 κουταλάκι ζωμό λαχανικών
80 γρ μούρα (cranberries)

Εκτέλεση:

  • Ετοιμάζετε πρώτα τη γέμιση. Βάζετε το κρεμμύδι, το φασκόμηλο, τους κόκκους πιπέρι και το ψωμί στον κάδο και αλέθετε στην ταχύτητα Turbo μια-δυό φορές.  Προσθέτετε τον κιμά και αναμιγνύετε μερικά δευτερόλεπτα, ταχύτητα 3.  Αδειάζετε σε μπολ και αφήνετε κατα μέρος.
  • Πάνω σε πλαστική σανίδα απλώνετε λαδόχαρτο σε μήκος 40-45 εκ και τοποθετείτε τις λωρίδες μπέϊκον σε σειρά.  Απο πάνω τοποθετείτε το χτυπημένο στήθος γαλοπούλας και ξαναβάζετε λαδόχαρτο να καλύπτει τη γαλοπούλα.  Με ένα πλάστη, χτυπούμε τη γαλοπούλα να απλώσει και να καλύψει το μπέϊκον.  Αφαιρείτε το πάνω λαδόχαρτο και τοποθετείτε τη μισή γέμιση στο κάτω μέρος.  Με τη βοήθεια του λαδόχαρτου, τυλίγετε σφικτά σε σχήμα ρολού και στριφογυρίζετε τις άκρες του λαδόχαρτου για να το κλείσετε.  Με μια οδοντογλυφίδα κάνετε μικρές τρυπίτσες και βάζετε τα ρολά στο βαθύ δίσκο του Varoma.
  • Ξεφλουδίζετε τις πατάτες, τις κόβετε σε μικρά κομματάκια και τις βάζετε στο καλαθάκι. 
  • Για να ετοιμάσετε τη σάλτσα, καθαρίζετε το κρεμμύδι και το κόβετε στα τέσσερα.  Το βάζετε στον κάδο με τα μήλα και ψιλοκόβετε 5 δευτερόλεπτα, ταχύτητα 5.  Προσθέτετε 20 γρ βούτυρο και σωτάρετε 2 λεπτά, 100°, ταχύτητα 2
  • Προσθέτετε το νερό, το κρασί, την κανέλα, τη ζάχαρη, το αλάτι, το πιπέρι, το αλεύρι και το ζωμό και αναμιγνύετε λίγα δευτερόλεπτα, ταχύτητα 4.  Tοποθετείτε το Varoma απο πάνω και ψήνετε στον ατμό, 45 λεπτά, θερμοκρασία Varoma, ταχύτητα 1.
  • Ανοίγετε προσεχτικά το βαθύ δίσκο, προσθέτετε το καλαθάκι με τις πατάτες στον κάδο και ρυθμίζετε 15 λεπτά, θερμοκρασία Varoma, ταχύτητα 1.  Ελέγχετε αν ψήθηκαν τα ρολά και προσθέτετε τα λαχανάκια Βρυξελλών στο βαθύ δίσκο μαζί με τα ρολά.  Ρυθμίζετε ακόμα 15 λεπτά, θερμοκρασία Varoma, ταχύτητα 1
  • Αφαιρείτε τα ρολά σε σανίδα και αφήνετε να κρυώσουν λίγο.  Βάζετε τις πατάτες και τα λαχανάκια Βρυξελλών σε πιατέλλα σερβιρίσματος. Αναμιγνύετε τη σάλτσα 5 δευτερόλεπτα, ταχύτητα 5 και προσθέτετε 80 γρ αποξηραμμένα μούρα (cranberries). Κόβετε τα ρολά σε φέτες (αφού πρώτα αφαιρέσετε το λαδόχαρτο) με ηλεκτρικό μαχαίρι.  Συνοδεύετε με τη σάλτσα.

Συμβουλή Σέφ
Βεβαιωθείτε ότι τα ρολά έχουν ψηθεί πριν προσθέσετε τα λαχανάκια Βρυξελλών.
Άν θα φτιάξετε μόνο ένα ρολό, τοποθετείτε το καλαθάκι με τις πατάτες στον κάδο με τη σάλτσα απο την αρχή και ψήνετε 30 λεπτά, θερμοκρασία Varoma, ταχύτητα 1.  Ανοίγετε το βαθύ δίσκο προσεκτικά, προσθέτετε τα λαχανάκια Βρυξελλών και ρυθμίζετε ακόμα 30 λεπτά, θερμοκρασία Varoma, ταχύτητα 1.  Το δεύτερο ρολό μπορεί να μπεί στο ψυκτικό θάλαμο και να χρησιμοποιειθεί μια άλλη φορά.