Νέα ιστοσελίδα Thermomix
Αρχική Σελίδα > Οι συνταγές του μήνα

Σάμαλι χωρίς λάδι

Υλικά

  • 550 γρ νερό
  • 280 γρ ζάχαρη
  • 790 γρ σιμιγδάλι
  • Λίγη μαστίχα
  • ¼ κουταλάκι σόδα
  • 3 κουταλάκια μπέϊκινγκ πάουντερ
  • 100 γρ ταχίνι
  • 120 γρ αμύγδαλα ασπρισμένα

Για το σιρόπι

  • 460 γρ ζάχαρη
  • 550 γρ νερό
  • 1 κουταλάκι χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

  • Ρίχνετε στον κάδο το νερό, τη ζάχαρη, το σιμιγδάλι, τη μαστίχα, τη σόδα, το μπέικινγκ πάουντερ και ρυθμίζετε 20 δευτερόλεπτα, ταχύτητα 3.
  • Αδειάζετε το μείγμα σε ορθογώνιο ταψί, στο οποίο έχετε βάλει ταχίνι σε όλο το κάτω μέρος του ταψιού και το αφήνετε να σταθεί για 4-5 ώρες.
  • Πλένετε, στεγνώνετε τον κάδο και ρίχνετε τα υλικά για το σιρόπι.  Ρυθμίζετε 15 λεπτά, 100° , ταχύτητα 3.  Αδειάζετε σε ένα δοχείο και αφήνετε να κρυώσει.
  • Πριν ψήσετε το σάμαλι αναμιγνύετε 8 κουταλιές από το σιρόπι με 5-6 κουταλιές ταχίνι και το απλώνετε σε όλη την επιφάνεια του σάμαλι.  Το χαράσσετε και σε κάθε κομμάτι βάζετε από ένα αμύγδαλο.  Το ψήνετε σε μέτριο φούρνο και όταν μισοψηθεί το ξαναχαράσσετε καλά και συνεχίζετε το ψήσιμο έως ότου ροδοκοκκινίσει.
  • Περιχύνετε με το σιρόπι και αφήνετε να κρυώσει προτού σερβίρετε.