Νέα ιστοσελίδα Thermomix
Αρχική Σελίδα > Οι συνταγές του μήνα
Τάρτα φρούτων  

Υλικά

  • Φρούτα της αρεσκείας σας (φράουλες, ροδάκινα, ακτινίδια κλπ) κομμένα σε λεπτές φέτες για στόλισμα της τάρτας

Ζύμη για τάρτα (μπριζέ)

  • 225 γρ αλεύρι φαρίνα (να μπεί στο ψυγείο για 3-4 ώρες)
  • λίγο αλάτι
  • 110 γρ ανάλατο βούτυρο κομμένο σε μικρούς κύβους (να μπεί στην κατάψυξη για 3-4 ώρες)
  • 1 αυγό (κατ’ευθείαν από το ψυγείο)
  • 6 κουταλιές παγωμένο νερό (προσθέτετε παγάκια για να διατηρείται παγωμένο κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης)

Κρέμα πατισερί

  • 500 γρ γάλα
  • 2 αυγά
  • 100 γρ ζάχαρη
  • 40 γρ κορν φλάουερ
  • 1 κουταλιά ζάχαρη βανίλιας Thermomix

Εκτέλεση

  • Βάζετε το αλεύρι με το αλάτι στον κάδο και ρυθμίζετε 5 δευτερόλεπτα, ταχύτητα 3.  Προσθέτετε το βούτυρο και πατάτε το κουμπί Turbo 3 φορές (1 δευτερόλεπτο κάθε φορά) να γίνει σαν χοντροκομμένα ψίχουλα.
  • Προσθέτετε το αυγό και πατάτε το κουμπί Turbo 2 φορές στιγμιαία ή μέχρι να ενωθεί το μείγμα.
  • Προσθέτετε 3 κουταλιές νερό παγωμένο και πατάτε το κουμπί Turbo 2 φορές στιγμιαία.  Ελέγξετε τη ζύμη για να δείτε αν χρειάζεται ακόμα λίγο νερό και επαναλαμβάνετε.
  • Μαζεύετε τη ζύμη με το χέρι και την απλώνετε πάνω σε πλαστική μεμβράνη.  Ενώνετε τη ζύμη όσο καλύτερα γίνεται και σχηματίζετε μια στρουμπουλή πίττα.  Τυλίγετε την πίττα στην μεμβράνη και βάζετε στο ψυγείο για 2-3 ώρες.
  • Στο άνοιγμα της ζύμης χρειάζεται αρκετό αλεύρι και στην αρχή πατάτε προσεχτικά τη ζύμη σε 2-3 σημεία με τον πλάστη και μετά ανοίγετε κανονικά. 
  • Απλώνετε τη ζύμη σε φόρμα τάρτας, την τρυπάτε με ένα πηρούνι, την καλύπτετε με λαδόχαρτο και τη γεμίζετε με ξηρά φασόλια (ή κάτι παρόμοιο).  Τη βάζετε σε προθερμασμένο φούρνο 200ο για 15 λεπτά.  Αφαιρείτε το λαδόχαρτο και τα φασόλια, κατεβάζετε τη θερμοκρασία στους 180ο και την επαναφέρετε στο φούρνο για ακόμα 10 λεπτά. 
  • Αφήνετε 20 λεπτά να σφίξει και μεταφέρετε τη βάση προσεχτικά από τη φόρμα σε σχάρα να κρυώσει εντελώς.
  • Ενώ κρυώνει η βάση της τάρτας, φτιάχνετε την κρέμα πατισερί.  Βάζετε όλα τα υλικά στον κάδο και ρυθμίζετε 5-7 λεπτά, 90° , ταχύτητα 4.  Είναι καλύτερα η κρέμα να είναι λίγο (όχι πολύ) ρευστή για να απλώσει καλύτερα στη βάση.  Θα δέσει εντελώς στο ψυγείο.
  • Περιχύνετε την κρέμα στη βάση της τάρτας και καλύπτετε με μια στρώση από τα φρούτα σας.
  • Διατηρείτε στο ψυγείο μέχρι να τη σερβίρετε. 
Συμβουλή Σεφ

Αν θέλετε να γλασάρετε την τάρτα σας, λιώνετε 150 γρ από τα φρούτα σας με 80 γρ νερό, 1 κουταλιά χυμό λεμονιού και 50 γρ ζάχαρη και ρυθμίζετε 10 λεπτά, θερμοκρασία Varoma, ταχύτητα 1 χωρίς τη μεζούρα.  Ελέγχετε αν έχει γλασάρει το μείγμα σας και προσθέτετε χρόνο ανάλογα.  Όταν γλασάρει, σουρώνετε με το καλαθάκι, αφήνετε να κρυώσει και διατηρείτε στο ψυγείο.  Όταν η τάρτα σας έχει συναρμολογηθεί, απλώνετε το γλάσο πάνω από τα φρούτα με πινέλο.

Η συνταγή για τη ζύμη μπριζέ έγινε διασκευή στο Thermomix από τη φίλη του Thermomix στη Λευκωσία, κα Έλλη Πυρογιάτη.