Νέα ιστοσελίδα Thermomix
Αρχική Σελίδα > Οι συνταγές του μήνα
Ζαχαρόπαστα  

Συνταγή της Μάχης Σεργίου (Ζαχαροτεχνική Μάχη)

Υλικά

  • 30 γρ. νερό
  • 1 φακελάκι ή 10 γρ. ζελατίνη
  • 60 γρ. υγρή γλυκόζη (σε μεγάλες υπεραγορές κοντά στα είδη για διαβητικούς)
  • 10 γρ. γλυκερίνη (στα φαρμακεία)
  • 1 κιλό ζάχαρη

Εκτέλεση

  • Ζυγίζετε 500 γρ. ζάχαρη στον κάδο.  Βάζετε χαρτί κουζίνας πάνω στο κάλυμμα και κάτω από τη μεζούρα για να μην εξανεμιστεί η ζάχαρη.  Αλέθετε σε ζάχαρη άχνη για 1 λεπτό ταχύτητα 10.  Αδειάζετε σε ένα μπολ και αφήνετε κατά μέρος.
  • Επαναλαμβάνετε με την υπόλοιπη ζάχαρη.  Ξεπλένετε και σκουπίζετε τον κάδο και βάζετε το νερό.  Ραντίζετε τη ζελατίνη αποφεύγοντας τα μαχαίρια.  Περιμένετε να απορροφηθεί η ζελατίνη από το νερό και ρυθμίζετε 1 ½ λεπτό 50° ταχύτητα 1.
  • Βεβαιωθείτε ότι η ζελατίνη έχει λιώσει καλά και δεν έχει μείνει τίποτα πάνω στο τοίχωμα του κάδου.  Προσθέτετε τη γλυκερίνη και τη γλυκόζη και ανακατεύετε 1 λεπτό στην ταχύτητα 3.  Βγάζετε τον κάδο και τον κουνάτε κυκλικά για να μαζέψετε ότι έχει μείνει στο τοίχωμα. 
  • Προσθέτετε 500 γρ. ζάχαρη άχνη και ανακατεύετε 10 δευτερόλεπτα ταχύτητα 3.  Χρησιμοποιείτε τη σπάτουλα για να φέρετε το μείγμα στο κέντρο του κάδου και προσθέτετε άλλα 200 γρ. ζάχαρη άχνη.
  • Ανακατεύετε 5 δευτερόλεπτα στην ταχύτητα 3 και αν δεν έχει αναμειχθεί καλά ρυθμίζετε ακόμα 5 δευτερόλεπτα στην ίδια ταχύτητα. 
  • Ζυμώνετε 30 δευτερόλεπτα στην ταχύτητα στάχυ.
  • Αδειάζετε τη ζαχαρόπαστα στον πάγκο όπου έχετε απλώσει ζάχαρη άχνη και ζυμώνετε λίγο για να γίνει ομοιόμορφο το μείγμα.  Προσθέτετε ζάχαρη άχνη αν χρειάζεται.  Ραντίζετε τον πλάστη με ζάχαρη άχνη και ανοίγετε φύλλο λίγο πιο μεγάλο από το κέικ σας. 
  • Βεβαιωθείτε ότι δεν έχει κολλήσει γυρίζοντας το, χωρίς να το αναποδογυρίσετε.  Για να γυαλίσει η πάστα καλύτερα, τρίβετε καλά με την παλάμη σας.  Αν σας έχει μείνει μείγμα, μπορείτε να το βάψετε με χρώματα ζαχαροπλαστικής και να φτιάξετε διακοσμητικά.  Κολλήστε τα με αυγόγλασο.

Σημείωση
Αυτή η συνταγή είναι αρκετή για να καλύψετε ένα κέικ 20-22 ιντσών.  Διατηρείται 2-3 μέρες τυλιγμένη καλά σε πλαστική σακούλα αλλά αν δεν χρησιμοποιηθεί την ίδια μέρα θα χρειαστεί ξανά ζύμωμα.