Νέα ιστοσελίδα Thermomix
Αρχική Σελίδα > Συνταγές

Πλούσιο Χριστουγεννιάτικο κέϊκ σοκολάτας!


Υλικά:

  • 350 γρ μαύρες σταφίδες (currants)
  • 150 γρ σουλτάνας
  • 150 γρ σταφίδες
  • 70 γρ αποξηραμμένα κεράσια
  • 1 πορτοκάλι, φλούδα και χυμό
  • 100 γρ λικέρ σοκολάτας
  • 170 γρ ανάλατο βούτυρο σε κομματάκια (θερμοκρασία δωματίου)
  • 170 γρ μαύρη ζάχαρη
  • 3 μεγάλα αυγά
  • 2 κουταλιές μολάσσες (π.χ. χαρουπόμελο, black treacle, κλπ)
  • 175 γρ αλεύρι φαρίνα
  • 40 γρ κακάο
  • 1 κουταλάκι κανέλα αλεσμένη
  • 1 κουταλάκι τζίντζερ αλεσμένο
  • 100 γρ σοκολάτα κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια
  • 50 γρ αλεσμένα φουντούκια (10 δευτερόλεπτα, ταχύτητα 10)

Διακόσμηση

  • Σοκολατένιο γλάσο αμυγδάλου (βλέπε συνταγή)
  • Ζαχαρόπαστα σοκολάτας (βλέπε συνταγή)


Εκτέλεση

  • Βάζετε ένα μεγάλο μπολ πάνω στο πώμα του Thermomix, μηδενίζετε τη ζυγαριά και ζυγίζετε μέσα τα αποξηραμμένα φρούτα.  Προσθέτετε τη φλούδα πορτοκαλιού (τριμμένη), το χυμό του και το λικέρ.  Κατεβάζετε από το Thermomix, ανακατεύετε καλά, καλύπτετε και αφήνετε να μαριναριστεί για 24 ώρες.
  • Προθερμαίνετε το φούρνο στους 150ο.  Καλύπτετε ένα ταψί των 20 εκατοστών με διπλό αντικολλητικό χαρτί.
  • Βάζετε στον κάδο το βούτυρο, τη ζάχαρη, τα αυγά, τις μολάσσες, το αλεύρι, το κακάο, την κανέλα, το τζίντζερ, τη σοκολάτα και τα φουντούκια και αλέθετε 30 δευτερόλεπτα, ταχύτητα 5, βοηθώντας με τη σπάτουλα από το άνοιγμα της μεζούρας.
  • Προσθέτετε τα μαριναρισμένα φρούτα και αναμιγνύετε αντίστροφη κίνηση, ταχύτητα 3, βοηθώντας με τη σπάτουλα από το άνοιγμα της μεζούρας.
  • Αδειάζετε το μείγμα στη φόρμα και ψήνετε για περίπου 2 με 2 ½ ώρες.  Βυθίζετε ένα αιχμηρό αντικείμενο στο κέντρο του κέϊκ για να δείτε αν βγαίνει καθαρό και προσθέτετε χρόνο ανάλογα.  Αν δείτε ότι το πάνω μέρος του κέϊκ αρχίζει να βαρυψήνεται το καλύπτετε με αντικολλητικό χαρτί.
  • Αφήνετε να κρυώσει και το καλύπτετε με το σοκολατένιο γλάσο αμυγδάλου και τη ζαχαρόπαστα σοκολάτας.

Η συνταγή αυτή είναι από το βιβλίο I LOVE CHOCOLATE, I LOVE THERMOMIX!